Hvad skal du drikke til din mad?

Hvad skal man vælge at drikke til sin mad, når man skal sætte sin menu sammen? Det gælder, hvad enten man skal have gæster eller blot skal være sig selv – hvis man vil drikke andet end et glas vand, er det rart at gøre sig nogle tanker og finde ud af, hvad der passer bedst til den mad, man skal spise.

Lad det være sagt med det samme: Her hos os prøver vi at følge de officielle kostråd, og det betyder blandt andet, at vi passer på med ikke at drikke for meget alkohol. Men man kan godt nyde et glas vin til sin mad, og det gør vi med glæde. Du kan blandt andet købe den hos Vinoteket, hvor du kan vælge mellem vine fra hele den vinproducerende verden og få den leveret lige til døren.

Fisk og lyst kød

Står maden på kylling og andet lyst kød samt fisk, så går tankerne hurtigt i retning af en hvid vin, og her er der jo utallige varianter at vælge imellem. Til skaldyr og fisk med lidt fedme må vinen gerne have en lille smule sødme, så den ikke slår den sarte smag ihjel, men ellers er vores råd at gå efter de tørre vine, hvor indholdet af sukker er lavt. Til lyst kød som kylling kan du gå lidt bredere til værks og også lade dig friste af rosevine og de nye orangevine, der er kommet på markedet. Danskerne er blevet helt vilde med rosé, så der er efterhånden rigtig meget godt at vælge imellem i denne kategori.

Mørt kød og oste

Når vi taler om rødt kød og oste, går de fleste stadig efter en god rødvin. Det er også det rigtige til kød som okse og lam, men gris kan sagtens nydes sammen med et glas rosé af den mere fyldige type eller et glas hvidvin.

Til oste har vi i mange år per automatik foretrukket et glas rødvin, men mange har opdaget, at man ofte får en bedre smagskombination ud af et glas hvidvin med en vis sødme, ligesom blåskimmelost som Danablu og Roquefort går fortræffeligt sammen med søde vine som portvin eller madeira. Også de søde vine fra Frankrig som Sauterne og Beaumes de Venise går super godt med de skarpe oste, så man skal ikke altid holde sig til det gængse, men kan få meget ud af at prøve lidt nyt.

mts_schema