Hvad skal vi spise i fremtiden?

Interesserer man sig lidt for mad og fødevarer, er det altid spændende at følge udviklingen inden for forskellige fødevaregrupper og gøre sig sine overvejelser over, hvad vi mon kommer til at spise i fremtiden.

Mange brancheforeninger og organisationer laver analyser af fødevaretrends, og meget tyder på, at vi kommer til at spise endnu flere proteiner fra planteverdenen, end vi gør i dag.

Meget tyder også på, at vi gerne vil iscenesætte vores mad lidt. Ikke bare i et flot samtalekøkken, men i spisestuer og andre sammenhænge, hvor vi måske har pyntet væggene med flotte rammer og plakater fra Dear Sam, tilpasset motivmæssigt til vores holdninger til miljø, klima og mad.

Kød eller planter?

Går vi en tur i supermarkedet, kan vi allerede i dag se, at der kommer flere og flere madvarer, som er rent plantebaserede. Ikke mindst de unge efterspørger veganske produkter. Mange unge vil ikke spise kød ud fra en holdning til, at man ikke bør slå dyr ihjel for at få mad på bordet, men der kan også være mange andre motiver til ikke at ville spise kød.

Et af de tungeste motiver i tiden er hensynet til klimaet og klodens miljø. Det er klimabelastende at producere kød, og derfor er der stadig flere, der vælger kødet fra og leverer enten helt vegansk eller delvist vegansk/vegetarisk. Analyser viser, at antallet af folk, der leverer delvist vegetarisk er i voldsom stigning. Man kalder denne gruppe mennesker for flexitarer – de svinger frit mellem at spise mad med animalske ingredienser eller med plantebaserede råvarer. Nogle gange begge dele i samme måltid, og trenden er, at er man først begyndt at gå flexitar-vejen, er der ret stor sandsynlighed for, at man på et eller anden tidspunkt tager hele skridt og ender som ‘heltidsvegetar’, hvor man godt kan spise æg, ost og andre mælkeprodukter samt måske fisk, eller går den veganske vej, hvor enhver form for animalsk baseret mad er bandlyst.

Bønner, linser og andre bælgfrugter

Nogle af de ting, som man som eksempelvis veganer skal lære at elske, er de mange former for bælgfrugter, som indgår i veganske kostplaner som vigtige proteinkilder. Uden bælgfrugter kan det være vanskeligt at få protein nok i sin kost, hvis den er fuldt plantebaseret, og det er da også med god grund, at man i lande som Indien spiser den linsebaserede ret dhal som et af de vigtigste måltider.

I Indien lever en meget stor del af befolkningen både af økonomiske og religiøse årsager vegetarisk, og her er retter med bælgfrugter fra gammel tid en meget vigtig del af den daglige kost.

mts_schema